Nőgyógyászat

A harkányi gyógyfürdőkórház több évtizedes tapasztalatait és a harkányi gyógyvíz ismert jótékony hatásait felhasználva teljes körű, rehabilitációs nőgyógyászati fizio- és balneoterápiás kezeléseket biztosítunk az alábbi problémákkal hozzánk forduló betegek részére:

  • Ismeretlen eredetű meddőség
  • Kismedencei idült gyulladások, összenövések
  • Endometriosis okozta panaszok rehabilitációja
  • Nőgyógyászati műtétek utáni rehabilitáció
  • A változókor okozta rendellenességek rehabilitációja
  • Pelvipathia vegetatíva és egyéb alhasi krónikus fájdalmakkal járó betegségek rehabilitációja

Kórházunkban az alábbi nőgyógyászati kezeléseket alkalmazzuk:

  • gyógyvizes kádfürdőkezelések
  • iszapnadrág-kezelés – harkányi gyógyvízzel feloldott hévízi iszap felhasználásával
  • gyógymasszázs
  • gyógytorna, női intimtorna

A nőgyógyászati, labor- és ultrahangvizsgálatokat követően a kezelések általában három hetet vesznek igénybe. Társuló reumatológiai betegségek esetében a reumatológiai vagy rehabilitációs szakorvos további vizsgálatok után a kezeléseket kiegészíti. A komplex nőgyógyászati fizioterápiás kúrát követően a kezelés eredményességét rendszeresen felmérjük.

Egy korábbi, 636 betegen elvégzett felmérés tapasztalatai azt mutatták, hogy a háromhetes harkányi gyógyvizes és kiegészítő fizioterápiás gyógykúrákat követően, ismeretlen eredetű elsődleges meddőség esetében 37%-ban, ún. másodlagos meddőségben – ahol korábbi sikeres terhességet követően sikertelenek a gyermekvállalási kísérletek – 52%-ban következett be egy éven belül terhesség. E terhességek 80%-ából élő gyermek született. Hasonló sikereket lehetett elérni számos krónikus nőgyógyászati gyulladásos megbetegedésnél is: a balneoterápiás kezelésben részesült gyulladásos betegek 40%-ánál gyógyulást, 42%-nál tartós javulást értek el. Más nőgyógyászati kórképekben is, például endometriosissal társuló, az életvitelt és a teherbeesést jelentősen befolyásoló mindennapi fájdalmak, műtét utáni összenövések kezelésében szintén tartós sikerrel alkalmazták e természet adta, egyedülálló kincset. A kiemelkedő oldott ásványianyag-tartalmú forrásvíz és a hozzá kapcsolt egyéb fizioterápiás kezelések, mint például a fitoösztrogén-tartalmú hévízi iszap és női torna kombinált alkalmazása, a változókori kórképek jelentős részében javulást eredményezett.

A komplex kezelések hatékonyságát újabban részben a betegek saját megítélésére, részben pedig objektív nőgyógyászszakorvosi – kismedencei tapintási és ultrahang – leletekre alapozott állapotfelmérésekkel követjük nyomon. A kúrát megelőzően, a kúra után, illetve 3 hónappal később a vizuális analóg skála (VAS) osztályzatai alapján az állapítható meg, hogy átlagosan több, mint 6-os osztályzatnyi javulást eredményezett a rehabilitációs kezelés ezen komplex formája. E számokban kifejezett értékek hűen tükrözik az elégedett betegek beszámolóit.

Az elmúlt időszakban nagyszámú betegen elvégzett, kontrollált klinikai vizsgálataink alapján a fenti nőgyógyászati kórképekre a harkányi forrásvíz megkapta a hivatalos „gyógyvíz” minősítést is.

A beutalás módja

Bármely háziorvos, valamint nőgyógyász szakorvos beutalhatja Önt hozzánk szabályszerűen kitöltött beutalóval. Járó-beteg nőgyógyászati rendelésünkön előzetes időpont egyeztetés után (tel.:06-72-580 926) készséggel rendelkezésre állunk. Az Ön korábbi leleteinek áttanulmányozása – szükség esetén vizsgálata – után tájékoztatjuk az előjegyzésről és az esetleges további teendőkről.  Közvetlen fekvőbeteg beutalás esetén a kórház címére kérjük előzetesen elküldeni a hivatalos szakrendelői beutalót és a fénymásolt betegdokumentumokat, az Ön (beteg) elérhetőségével együtt. A kezelések, általában 3 hetet vesznek igénybe. Kétféle módon, vagy járó-betegként, vagy osztályos fekvőbetegként kaphatják meg az előírt kezeléseket. Míg a fekvőbeteg-ellátást teljes mértékben téríti a társadalombiztosító, járó-betegként részben (a jelenlegi rendelkezések szerint 15%-ot) fizetni kell a kezelésekért.

A kúrát követően, valamint 3 hónap elteltével ismételt állapotfelmérést végzünk a kezelés hatékonyságának megállapítására. Társuló reumatológiai betegségek esetében a reumatológiai vagy rehabilitációs szakorvos javaslata alapján a kezeléseket kiegészítjük.

A kórház rehabilitációs nőgyógyászati fekvőbeteg részlegein a háromhetes (21 nap) kúra során kétféle komfortfokozatú elhelyezésre van lehetőség:

1. Alapszinten (térítésmentes): 3-5 ágyas kórtermi elhelyezés a nemrég felújított kórházi szárnyunkban, közös folyosói zuhanyozó/WC lehetőséget tudunk nyújtani.

2. Emelt komfortfokozat: esetén – a felújítás előtt álló – 2 ágyas, napozó-erkélyes, saját fürdőszobás, Tv-vel, hűtőszekrénnyel felszerelt, telefonos szobában történik az Ön elhelyezése. A gyógykezelések ez esetben is ingyenesek a beteg részére (OEP által finanszírozott)! Itt házastársak/hozzátartozók elhelyezésére is mód van.

Járóbeteg-kezelések esetén igény szerint – résztérítés mellett – hotelszolgáltatást és ellátást biztosítunk távolabb lakó betegeink és hozzátartozóik részére. Ekkor a biztosított beteg a kórházban (vagy külső szállásadónál) vásárol hotelszolgáltatást és a kezeléseket járó-betegként, a támogatott kezelések térítési díjának megfizetésével veszi fel.

Szállás árak