Ormánság – 200 éves templomok és a Dráva nyomában (szombat)

Kerékpártúra

Ormánság az ország egyik legeldugottabb vidéke, tipikus aprófalvas térség. Lapos, meleg terület, mégis zöld és buja növényzettel büszkélkedhet, rengeteg vad lakik erdeiben. A terület egyedülálló festett kazettás templomai az ősi magyar jelképrendszer elemeit hordozzák. A túra két szakaszra tagolódik, az elsőben a Duna-Dráva Nemzeti Parkba látogatunk és megismerkedünk a Drávával, hazánk legtisztább folyójával és annak holtágaival, illetve árterével. A túra másik részében meglátogatjuk a környék legjelentősebb festett kazettás templomait. A természet és a nemzeti kultúra kincsei iránt érdeklődőknek kihagyhatatlan ajánlat!

A túra részvételi díja: 6.400.-Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza: kerékpárok bérlését, kerékpáros táskát, a túravezetést, hideg batyus ebédet az út során.

A részvételi díj nem tartalmazza: a belépőt a templomokba, a balesetbiztosítást,

Költségtérítéssel természetesen a programhoz járó mennyiségen felül is fogyaszthatnak, illetve vásárolhatnak kedves vendégeink.

Információk a túráról:

Program időpontja: szombatonként

Minimális létszám: 10 fő

Maximális létszám: 18 fő

A kerékpártúra hossza: 60 km

A túra szintemelkedése: 85 m

A kerékpártúra nehézségi szintje: könnyű

A találkozó helyszíne: Harkány, Termál Kemping 9.00 óra

Találkozó helyszínének GPS koordinátái: N 45°51’20″ E 18°14’21

A program kezdése: 9.30 óra

A program időtartalma: 6 óra

Túravezetők: Nagy Dóra, Benovics Gábor

Beszélt nyelvek: magyar, angol, német

Jelentkezési határidő: csütörtök

Útvonal:

Harkány- Kovácshida- Drávaszerdahely- Kémes- Szaporca- Kisinci-tó (DDNP)- Dráva (DDNP)-

Kisinci-tó (DDNP)- Szaporca- Kémes- Adorjás- Kórós- Rádfalva- Diósviszló- Márfa- Harkány

Részletes program:

Reggel 9:00-kor találkozunk Harkányban, Termál Kempingben. Felszereljük a kerékpárokat és 9:30-kor elindulunk egy kis forgalmú úton Kovácshidára. Itt megtekintjük az első fakazettás templomot, amely 1833-ban épült, eredeti belső fakazettái, szószéke és padjai az ormánsági népi díszítőművészet elemeit mutatják be: virágdíszek, madárábrázolások, úrihímzés-utánzó motívumok jelennek meg rajtuk. Következő állomásunk Kémes falu, itt újabb öreg fatemplom felfedezése vár ránk. A templomi hűsölés után az utunkat a Dráva irányába vesszük, Szaporcán át a Duna-Dráva Nemzeti Park területére tekerünk, itt földúton haladunk. Az út mentén egyre erősödik az erdő „hangja”: rengeteg madár, kétéltű és rovar éli itt mindennapi életét, megérkezünk a Kisinci-tóhoz, az Ős-Dráva-meder egy szakaszához. Ha szerencsénk van, láthatunk jégmadarat, hódot vagy vörös és szürke gémet. Innen egy 1,5 km-es füves földúton eljutunk egészen a „mai” Dráva folyóig. Innen, egy különös kiszögellésről gyönyörű kilátás tárul elénk a folyóra és a part menti tájra. A korábban már megismert úton visszamegyünk – Szaporca érintésével – Kémes faluig, ahol egy hangulatos környezetben költjük el az ebédünket. Utána Adorjásban folytatjuk a templomok felfedezését: ha dél körül érkezünk, még a harangozás mesterségét is kipróbálhatjuk! Tovább haladva az utolsó, de talán legszebb templomot Kóróson látogatjuk meg. Az 1793-ban épült műemlék-épület fakazettái egyedülállóak: minden tábla más és más, alapszínei a fehér, bordó, kék, sötétkék, sárga. A faluból egy csendes úton gurulhatunk Diósviszlóig, majd egy forgalmasabb út érintésével vissza, Harkányba: túránk a Termál Kemping bejáratánál fejeződik be.

Információ:

Az útra mindenkinek érdemes folyadékot, elsősorban vizet hoznia magával.

A túra nagyrészt aszfalt úton, kis részt (8 km) földúton halad!

Kerékpársisakot nem tudunk biztosítani.

A kerékpártúrán a leégés és a napszúrás ellen, napvédő krém használata és fejfedő (sapka,

szalmakalap) viselete javasolt.

Részvételi feltételek:

A kerékpártúrán való részvétel feltétele, hogy a résztvevők biztonsággal tudjanak kerékpározni, ismerjék a kerékpárosokra vonatkozó közlekedési szabályokat, túránk során ne jelentsenek veszélyt magukra, társaikra, illetve az utakon közlekedőkre.

A programon, mindenki saját felelősségére vehet részt!

A bérleti időszak alatt a kerékpár használata során bekövetkezett sérülésekért, károsodásokért, a kerékpár esetleges elvesztéséért, ellopásáért Bérlő a tényleges kár mértékéig teljes anyagi kártérítési felelősséggel tartozik. A kártérítés összegét az Utazási Iroda állapítja meg és a kerékpár visszaadásakor kell azt megfizetni.