Kenuzás és madárles Duna holtágán Külső – Bédán (péntek)

A Duna-Dráva Nemzeti Park Béda-Karapancsa Tájegysége a Duna magyarországi alsó szakaszának kiemelkedő értékét képviselő élőhelyeit foglalja magába. Itt bújik meg hazánk egyik, rétisasok és fekete gólyák által „legsűrűbben lakott” területe. A háborítatlan ártéri erdők mélyén zavartalanul élnek a gémek, kócsagok, és más ritka, védett vízi madarak. A program során szakvezető kíséretével, kenuval járjuk be a Duna hullámterén található mellékágat, és a zegzugos Külső-Bédát, majd az országban egyedülálló Fehér Gólya Múzeumba látogatunk, melynek udvarán fehér gólyák élnek.

A túra részvételi díja: 9.500.-Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza: utazás költségét, túravezetést, kenuk bérleti díját, belépődíjat, mentőmellényt, szakvezetést, halebédet.

Információk a túráról:

A túra időpontja: péntekenként

Minimális létszám: 8fő

Maximális létszám: 8 fő

A találkozás helyszíne: Harkány – Termál Kemping

Találkozó helyszínének GPS koordinátái: N 45°51’20″ E 18°14’21

A találkozó időpontja: 7.45 óra

Indulás időpontja: 8.00 óra

Program időtartalma: 5 óra

Rossz idő esetén: a folyó áradása, vagy szélvihar, zivatar idején a program meghiúsulhat, mivel a kenuzás ilyen körülmények között balesetveszélyes.

A beszélt nyelvek: magyar, angol, német

Jelentkezési határidő: csütörtök

Szúnyogok és kullancsok elleni védekezés javasolt. A kenutúrán a leégés és a napszúrás ellen, napvédő krém használata és fejfedő (sapka, szalmakalap) viselete, a kenuzáshoz pedig szandál viselete ajánlott.

Fényképezőgépet mindenki hozzon magával, aki teheti!

A programon mindenki a saját felelősségére vehet részt.

Részletes program:

Harkányi Termál kempingből indulunk autóbusszal Kölkedre. A Mohácstól délre fekvő Kölked lakossága évszázadok óta együtt él a gólyákkal. A dunai ártér határában fekvő községben mindig biztos fészkelő és táplálkozó helye volt a fehér gólyáknak. 2002-ben létesült az országban egyedülálló Fehér Gólya Múzeum, mely egyetlen faj – a fehér gólya köré szervezte tárlatát. A bemutatás során bepillantást nyerhetünk a fehér gólyák életébe: érdekes részleteket tudhatunk meg a fészkelési szokásaikról, táplálkozásukról, vonulásukról. A múzeum megtekintése után szakvezető kíséretével, kenuval járjuk be Béda-Karapancsa Tájegységben a Duna hullámterén található mellékágat, és a zegzugos Külső-Bédát.1,5 órás kellemes kenutúra után, halebéd vár ránk a Duna partján.